sherrygerecht van de maand – februari 2021

sherrygerecht van de maand – februari 2021

Amuse: Geroosterde brioche-toast met foie gras, gecrushte en gekarameliseerde hazelnootjes, amandelen en crema di balsamico. Hier serveren we een heerlijke cream sherry “Canasta” bij.

Wat je nodig hebt:

  • 30 gr. gepelde rauwe amandelen, grof gehakt
  • 30 gr. hazelnoten, goede kwaliteit uit Piëmonte, grof gehakt
  • 40 gr. fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel water
  • Merg van een ½ vanillestokje
  • Zeste van ½ grote bio-appelsien
  • Crema di balsamico
  • Briochebrood (om toastjes met een ring uit te steken)
  • Foie gras (plakken) om rondjes uit te steken

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 200°
  • Plaats de brioche-toastjes 3 minuten in de oven, tot ze mooi knapperig zijn langs beide kanten
  • Smelt de suiker samen met het water, de sinaasappel-zeste en de vanille
  • Voeg de gehakte hazelnoten en amandelen aan de gesmolten suiker toe en roer om
  • Plaats deze notenmengeling op een bakplaat, bedekt met bakpapier, en plaats 5 minuten in de oven
  • Laat de noten vervolgens afkoelen en hak ze iets fijner
  • Steek – met hetzelfde ringetje als van de toastjes – nu de foie gras uit je plakken (verwarm je ringetje om het plakken van de foie gras te vermijden)
  • Leg op elke brioche-toast een plakje foie gras en strooi er wat van je notenmengeling over
  • Doe er ook een mooie druppel van de crema di balsamico op
  • Dresseer een bordje of schaaltje met de hapjes en garneer met wat extra sinaasappel-zeste, een paar druppels crema di balsamico en wat gekarameliseerde noten.

Serveer een glaasje Canasta cream bij dit gerecht et … Bon appétit !
Met veel dank aan Christine Thevelein voor deze culinaire insteek.

Tags: