10 feb sherrygerecht van de maand – februari 2021
Geplaatst op 10:18h
in Weet je
Amuse: Geroosterde brioche-toast met foie gras, gecrushte en gekarameliseerde hazelnootjes, amandelen en crema di balsamico. Hier serveren we een heerlijke cream sherry “Canasta” bij.
Wat je nodig hebt:
- 30 gr. gepelde rauwe amandelen, grof gehakt
- 30 gr. hazelnoten, goede kwaliteit uit Piëmonte, grof gehakt
- 40 gr. fijne kristalsuiker
- 1 eetlepel water
- Merg van een ½ vanillestokje
- Zeste van ½ grote bio-appelsien
- Crema di balsamico
- Briochebrood (om toastjes met een ring uit te steken)
- Foie gras (plakken) om rondjes uit te steken
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 200°
- Plaats de brioche-toastjes 3 minuten in de oven, tot ze mooi knapperig zijn langs beide kanten
- Smelt de suiker samen met het water, de sinaasappel-zeste en de vanille
- Voeg de gehakte hazelnoten en amandelen aan de gesmolten suiker toe en roer om
- Plaats deze notenmengeling op een bakplaat, bedekt met bakpapier, en plaats 5 minuten in de oven
- Laat de noten vervolgens afkoelen en hak ze iets fijner
- Steek – met hetzelfde ringetje als van de toastjes – nu de foie gras uit je plakken (verwarm je ringetje om het plakken van de foie gras te vermijden)
- Leg op elke brioche-toast een plakje foie gras en strooi er wat van je notenmengeling over
- Doe er ook een mooie druppel van de crema di balsamico op
- Dresseer een bordje of schaaltje met de hapjes en garneer met wat extra sinaasappel-zeste, een paar druppels crema di balsamico en wat gekarameliseerde noten.
Serveer een glaasje Canasta cream bij dit gerecht et … Bon appétit !
Met veel dank aan Christine Thevelein voor deze culinaire insteek.