Sherrygerecht van de maand – januari 2021

Sherrygerecht van de maand – januari 2021

Kabeljauw met ui voor 4 personen.

Zoals beloofd delen we vanaf dit jaar elke maand een sherrygerecht of ervaring via deze Very Sherry Blog. Et voila … kokerellen maar …

We beginnen met een eenvoudig – snel klaar – maar zeer lekker gerecht, verrijkt met onze droge sherry, La Gitana Manzanilla.

Wat je nodig hebt:
3 eetlepels olijfolie;
2 middelgrote uien in ringen gesneden;
2 sjalotten fijngehakt;
900 gr à 1 kg kabeljauw in moten of in mooie stukken gesneden;
1 teentje look , fijngehakt;
2 eetlepels peterselie, gehakt;
1 soeplepel broodkruim;
Peper & zout;
2 dl Sherry, droog (bv La Gitana Manzanilla, droog met een vleugje appel en citrus).

Bereiding:
Zet de oven op 200°;
Verhit de olie in een lage pot en sauteer de uien en sjalotten een minuut of 2 tot ze glazig zijn;
Zet op een laag vuur en laat ze met deksel op de pot pruttelen tot ze zacht zijn;
Voeg de Sherry toe, zet het vuur hoger en laat een groot deel van de Sherry inkoken;
Neem de pot van het vuur en breng op smaak met peper en zout;
Leg de kabeljauw op het uienmengsel en doe ook een deel van het uienmengsel over de vis samen met de look, peterselie en broodkruim;
Zet de pot zonder deksel in de oven gedurende 15 tot 20 minuten;
Haal uit de oven, zet op tafel en geniet van dit zalige gerecht met wat stokbrood om te soppen in de overheerlijke saus. 

Tip: Drink er uiteraard een lekker glas wijn bij. 

Met dank aan de chef van dienst: Mark Sledsens

Tags: