SHERRYGERECHT VAN DE MAAND – DECEMBER 2021

SHERRYGERECHT VAN DE MAAND – DECEMBER 2021

Romige spaghetti met kruidenkaas , gerookte zalm en sherry.

Wat je nodig hebt:

  • 3 stammen prei
  • 2 uien
  • 1 teentje look
  • 1 klontje boter
  • 3 takjes tijm
  • 2 blaadjes Laurier
  • 1 dl Sherry fino of manzanilla
  • 3 dl room
  • 150 g kruidenkaas
  • 500 g spaghetti
  • ½ bussel bieslook
  • 8 plakken gerookte zalm
  • Peper en zout


Bereiding:

  • Snij elke stam prei eerst overlangs in kwarten en vervolgens in stukjes van een kleine centimeter breed. 
  • Snij de uien overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.
  • Pel de look en hak deze fijn. 
  • Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.
  • Stoof daarin de halve ui ringen en de fijngehakte look.
  • Doe de stukjes prei in de pot, roer en zet het vuur wat harder. Stoof de prei gedurende vijf minuten.
  • Doe de tijm en de laurierblaadjes bij de prei.
  • Schenk er de Sherry bij. Roer en laat de alcohol inkoken.
  • Schenk de room bij de gestoofde prei en doe ook de verse kruidenkaas in de pot. Roer en laat de roomkaas wegsmelten. Zet het vuur zacht en laat de prei in roomsaus zo’n 10 minuten pruttelen.
  • Kook intussen de spaghetti beetgaar.
  • Snipper de sprieten bieslook in zeer fijne stukjes. 
  • Snij de plakjes gerookte zalm in reepjes van ongeveer een centimeter breed, en doe ze als allerlaatste in de saus samen met de bieslook.
  • Breng op smaak met zout en peper. 
  • Doe de saus op de pasta … en smullen maar!

Smakelijk !