“Onbekend blijkt onbemind…”

“Onbekend blijkt onbemind…”

Het spreekwoord spreekt voor zich.

Onbekende wijnen zijn zeer vaak ook onbeminde wijnen, maar net daarom houden wij ervan om één van deze pareltjes even aan de liefhebbers voor te stellen.

Veelal als ik mensen aanspreek over “Sherry”, dan krijg ik de reactie :” Oh nee, dat lust ik niet hoor, veel te brak en ziltig, geef mij dan maar liever een porto of een Pineau de Charentes.”

Waarop ik hen overval met de woorden : “Dan heb je waarschijnlijk jouw Sherry-smaak nog niet gevonden.”

Zijn er dan verschillende smaken van Sherry?

Ja hoor, en laat dat dan net het moment zijn waar ik graag het type “Pale Cream” voorstel.

Pale Cream…

Nog nooit van gehoord, wat best wel kan, want in België is dit type Sherry zo goed als niet, of zelfs onmogelijk te vinden. Een chef-kok zal de goedkopere versie misschien in zijn kast staan hebben om deze te verwerken in een sausje, maar de betere versie is heel aangenaam om drinken als apertief of bij een licht zoetig dessert.

Het woordje “Cream” in de naam spreekt al voor zich. We stellen je heel graag een licht zoete wijn voor, met een lichtgele (pale) kleur.

Voor degene die dus graag eens nippen aan een witte porto of een pineautje kan deze dus een mooi, verrassend en ongekend alternatief zijn. En voor de prijs moet je het zeker niet laten, want deze zit in dezelfde prijsklasse als die andere versterkte wijnen die meestal als aperitiefje genuttigd worden en kan exclusief via ons verkregen worden in België.

Deze wijn proef je best op een temperatuur van 8 à 10 graden, als aperitief of ter begeleiding van een heerlijk dessert met toetsen van frisse appel (Granny Smith) of andere steenfruit.

De frisse smaak en de lichte houttoets in de afdronk geven perfect de verfijning weer die deze wijn graag laat uitschijnen.

Kortom, laat je verrassen want deze is zeker het proeven waard…

croft sherry